Cykl runo leśne lato: Jeżyna

Dziś kontynuujemy cykl o runie leśnym, koncentrując się na jeżynie nazywanej inaczej ożyną lub ostrężyną :) Zdecydowanie częściej więcej uwagi poświęca się jej bardziej czerwonej siostrze - malinie, a nie słusznie, ponieważ jeżyna także ma dużo właściwości, które bardzo pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Warto sprawdzić, co bliźniacza jeżyna może zdziałać korzystnego dla naszego zdrowia :)


Polecani dietetycy


Jeżyna jest krzewem, należącym tak jak i poziomka do rodziny różowatych. Rośnie najczęściej dziko w lasach ale jest także rośliną coraz częściej goszczącą w naszych ogrodach. Dlaczego ? Odpowiedź jest oczywista - bo jest po prostu zdrowa:) Owoce jeżyny kształtem przypominają malinę, choć są nieco wydłużone i mają intensywną ciemną barwę - od odcieni niebieskich przez granaty aż do mocnej czerni.

Co legendy głoszą o jeżynie?
Krzewy jeżynowe, zgodnie ze mitologią starożytnej Grecji, powstały w wyniku batalii między Zeusem a Tytanami. Walka była na tyle drapieżna, iż krew Tytanów spływająca na ziemię zaowocowała powstaniem rośliny, jaką jest jeżyna. Sok jeżynowy nazywany był krwią Tytanów. W starożytności jeżyna już była wykorzystywana w medycynie tamtejszych czasów. Odkryto, że liście jeżynowe przeżuwane przez ówczesny lud, pomagały we wzmocnieniu dziąseł a także owoc ten był naturalnym medykamentem w leczeniu chorób skórnych.
A jak jest dzisiaj? Co w sobie kryje jeżyna i jakie właściwości korzystne dla nas sobą reprezentuje?

Jeżyna to źródło:
- witaminy C, A, E, K, B6;
- zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz kwas foliowy;
- jest bogactwem takich minerałów jak: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz błonnik;

Jakie prozdrowotne działanie przyniesie nam włączenie do diety owoców jeżyny?
* działanie przeciwnowotworowe z uwagi na bardzo dużą zawartość antyoksydantów; jeżyny poprzez swój skład hamują powstawanie komórek nowotworowych;
* działanie antybakteryjne - szczególnie gardło, jama ustna;
* wzmacnia układ odpornościowy;
* przyspieszają gojenie ran i uszkodzeń skórnych ( najlepsze okłady z owoców);
* regulują pracę układu trawiennego i pokarmowego, pomagają uporać się z brakiem regularnych wypróżnień z uwagi na dużą ilość błonnika w swym składzie;
* chronią i wspomagają pracę układu krążenia;
* chronią wzrok, w tym szczególnie mogą zapobiegać rozwojowi takiego stanu chorobowego, jakim jest m.in zwyrodnienie plamki żółtej;
* dzięki zawartości witaminy K, wapnia i magnezu wspierają układ kostny i jego regenerację w przypadku np. złamań;
* bardzo dobre oddziaływanie na skórę, hamuje procesy starzenia, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przed uszkodzeniami skórnymi, stanowiąc naturalną ochronę.

Jeżynę warto wykorzystywać zarówno w diecie, w tym także diecie cukrzycowej, ale także i w kosmetyce, także tej domowej, naturalnej aby wzmocnić cerę i nadać jej blasku:) Liście jeżyny są bardzo dobrym składnikiem naparów na przeziębienie, grypę. Sam wywar z owoców jest doskonały na ukojenie nerwów, na problemy ze wzrokiem, na wszystkie dolegliwości żołądkowe i jelitowe.

Zbierajmy jeżyny, przetwarzajmy je we właściwy sposób aby nie traciły swoich cennych właściwości leczniczych i były naturalnym lekarstwem w naszej domowej apteczce ... praktycznie na większość dolegliwości :)

Udanych zbiorów jeżynowych! :)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Zawsze jest pora na... kalafiora!

To pyszne warzywo, na pierwszy rzut oka niepozorne, a jednak posiadające wiele korzystnych właściwościach dla naszego zdrowia. Delikatne w smaku, z bogactwem składników odżywczych, tak więc czym prędzej powinno znaleźć w naszym menu.

Czy nasza domowa spiżarka może kryć remedium na poparzenia słoneczne?

Wreszcie nadeszło lato.... Kto nie tęsknił za letnimi promieniami słońca ... ręka w górę! ;) Nie widzę chętnych ;)  Każdy spragniony pięknej aury wykorzystuje każdą chwilę aby  złapać każdy strumień słońca. Czy  umiemy się opalać ? Czy robimy to bezpiecznie dbając o naszą skórę i zdrowie ? Niestety, nie zawsze nam to wychodzi. Często jest już za późno na reakcję, bo zapomnieliśmy nałożyć  krem z filtrem, po wieczornej kąpieli nasza barwa ciała przybiera kolor czerwonego raka, skóra ciągnie a do tego dochodzą dreszcze i pierwsze objawy udaru słonecznego w różnym stadium. Czy chcąc zareagować szybko i nie mając pod ręką pianki na poparzenia możemy sobie pomóc? Czas zajrzeć do domowej spiżarki aby sprawdzić co pozwoli ukoić ból i przywrócić równowagę skórze.

Jarmuż pod lupą

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na gospodarskim straganie, po które można sięgnąć aby zapewnić sobie witaminy, witalność i energię. Kiedyś te kędzierzawe liście były zdecydowanie bardziej popularne, dziś nie tak często trafiają na pierwsze strony naszych jadłospisów. Dlaczego ? Smak, zapach ? Czas odkryć, co jarmuż ma nam do zaoferowania.

Jolanta Czepułkowska
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia