Przepis na pizzę razową ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką

Dziś smaki włoskie :) Co powiecie na pyszną razową pizzę ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką ?:)


Polecani dietetycy

To sama przyjemność :) Przepis ne tę pizzę został już dawno sprawdzony, jest warty polecenia, dlatego dziś w tym miejscu zdradzamy ten sekretny przepis:)



Składniki

*Rozczyn:

14 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki pszennej
5 łyżek ciepłego mleka
1 łyżka cukru


*Ciasto

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej z pełnego ziarna
3/4 szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
Ewentualnie mąka pszenna do podsypywania ciasta



*Pozostałe składniki


4 świeże figi
10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (1 opakowanie)
80 g sera pleśniowego gorgonzola
20 dkg sera żółtego w kostce
bazylia suszona, tymianek suszony, oregano

świeża bazylia do dekoracji


* Dodatkowe naczynia

Misa na przygotowanie rozczynu
Miska na połączenie składników i wymieszanie ciasta
Okrągła płytka blacha do pizzy

Papier do pieczenia


Przygotowanie:


Drożdże rozprószyć do miski, zalać ciepłym mlekiem a następnie dodać łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.Wszystko rozmieszać aby nie było grudek. Miskę przykryć i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Kiedy rozczyn jest gotowy przygotować drugie naczynie, wsypać mąkę z pełnego ziarna, dodać sól, oliwę z oliwek, wodę i połączyć te składniki z przygotowanym wcześniej rozczynem. Wszystko wymieszać aż do jednolitego połączenia. Naczynie z przygotowanym ciastem przykryć ściereczką oraz kocem i odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło o podwoiło swoją masę ( czas oczekiwania u mnie to około 1 h 15 minut).
Blachę przykryj papierem do pieczenia. Wyłóż na tak przygotowaną blachę wyrośnięte ciasto. Nie wymaga wałkowania, wystarczy je palcami rozgnieść i wypełnić blachę - brzegi grubsze, środek może być cieńszy. Jeśli ciasto będzie się zbyt bardzo przyklejało, można obsypać je mąką pszenną. Blat do pizzy posyp startym żółtym serem, następnie rozkrusz kawałki gorgonzoli, porozkładaj porwaną w kawałki szynkę szwarcwaldzką, udekoruj całość pokrojonymi w plastry świeżymi figami. Całość posyp bazylią, oregano i tymiankiem.
Pizzę piecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj danie listkami świeżej bazylii.


Przyjemnej degustacji włoskich smaków :)






Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Czy napój energetyczny rzeczywiście dodaje energii?

Na co dzień żyjemy bardzo szybko, może aż za szybko. Wpadliśmy w gonitwę, której rytm narzuca wartki prąd codzienności. Praca zawodowa, w której wymagający szef tylko czeka na nasze potknięcie, w domu lista zadań, która nie ma końca, kontra brak czasu na wypoczynek i relax, który pomógłby odnaleźć równowagę. Zatem. jak radzą sobie ludzie, biorący udział w tej życiowej sztafecie. aby przetrwać i wyrażając się kolokwialnie " ogarnąć" tę szarość życia codziennego? Odpowiedzi nie trzeba daleko szukać - coraz częściej sięgamy po popularnie nazywane energetyki. Czym są i jak działają na organizm? Czy faktycznie wspomagają czy są obciążeniem dla naszego ciała?

Dieta na dobry sen

Tryptofan jest aminokwasem egzogennym potrzebnym do produkcji melatoniny, który musimy dostarczać z pożywieniem. Nasz organizm nie jest w stanie go syntetyzować. Odpowiednia zawartość melatoniny, czyli hormonu snu w organizmie zapewnia prawidłową jakość tego snu właśnie.

Dieta w niecodziennym wydaniu

Dziś kilka słów o diecie choć w mało tradycyjnym wydaniu :) W ramach 1 kwietnia  będziemy dziś  traktować o diecie ale dość specyficznych przedstawicieli.

Zajrzymy do świata roślin owadożernych ;) Czym się charakteryzują te okazy ? Co spożywają w ramach regularnych posiłków ? I właśnie ... czy  mają stałe pory jedzenia, stosując się do zasad zdrowego żywienia ? ;)  Zobaczmy, jak natura stworzyła to zielone królestwo.

Elżbieta Gmurczyk
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia